Fogászati 3D nyomtatók – SE kutatás

2024. 04. 06. | 3D nyomtatás, Fogpótlások

Összehasonlító kutatás 3D szkenner

2024 tavaszán jelent meg Dr. Palaszkó Dénes publikációja a Heliyonban, amely egy nemzetközi, tudományos szakmai folyóirat. A cikk részletesen taglalja a fogászatban használt 3D nyomtatók összehasonlító értékelését egyszerre szakmai és  felhasználói szempontok alapján.

A fogpótlások készítéséhez ma már elengedhetetlen a digitális technika.  A napjainkban általánossá vált munkafolyamathoz mégis szükséges a fizikális minta készítése, hiszen 3D nyomtatással végleges fogpótlás csak közvetett módon készíthető. A 3D nyomtatás során alkalmazott alapanyagok végleges pótlás készítésére még nem alkalmasak. Ugyanakkor ez a technológia pontosságával és olcsósságával már elérte, hogy minden laboratórium alkalmazza a részfolyamatok során. 

A legtöbb fogtechnika már beruházott vagy tervezi 3D nyomtató beszerzését. A 3D nyomtatók piacának nagysága életre hívott egyszerűbb és ezáltal olcsóbb szereplőket a nagy múltú fogászati cégek mellett. Ilyen új technológia esetében, mint a 3D nyomtatás folyamatosan zajlik az innováció. A fejlesztések eredményei gyorsan jelennek meg a piacon, hiszen a gyártók egymással versenyeznek. 

Mint minden gyorsan fejlődő területen, itt is az innováció és a tartósság egyszerre kell jelen legyen, hiszen ezeknek a készülékeknek a beruházása a megtérülést nagyban befolyásolja. Kutatásunk arra kereste a választ, hogy egy ennyire specifikus területen hol van az ár és az érték jó aránya. Vajon egy átlagos tudásszintű nyomtató kielégítheti-e ennek a szakterületnek az igényeit? Képes lehet a 3D nyomtatás fejlődése versenybe szállni a hagyományos eljárások megbízhatóságával? Tapasztalataink alapján a fogyasztói ár ezen a területen sem mindig tükrözi az érte kapott értéket. Ugyanakkor egy alaposabban tesztelt és kifejlesztett 3D nyomtató vélhetően hosszabb távon a megbízhatóságával szerezhet előnyt.

A teljes cikk elolvasásához kattintson ide.

3D nyomtatás fogászat
3D nyomtatott fogmodell

Blogunkat Pacienseink kérdései és félelmei ihletik. Azt tapasztaljuk, hogy a kezelésekről kapott információk megnyugtatják a beavatkozás előtt állókat. Ha kérdése merülne fel, keressen minket bizalommal. 

Segíthetünk? Hívjon minket bizalommal! Vagy kérjen visszahívást!

Kérjük, jelölje be a következőket:

8 + 3 =

Várjuk szeretettel

Ne halogassa tovább!

Ajándék konzultáció!

Kérjen időpontot online! Jelezze, hogy honnan hallott rólunk, és jöjjön hozzánk egy fogászati átvizsgálásra. Most ingyenesen!

15585