Hogyan segíts gyermekednek a fogmosásban?

2024. 05. 30. | Gyermekfogászat

Hogyan segítsünk gyermekünknek a fogmosásban?

A fogmosás megtanítása és támogatása fontos része a gyermek egészséges szokásainak kialakításában. Gyakorló szülőként, de fogorvosként is azt tapasztalom, hogy ez korántsem olyan egyszerű és könnyű feladat, mint ahogy azt gondoljuk. Általában az első baba fogkefe még nagy sikereket hoz, a picurka vidáman elcsócsálgatja az új játékot, közben a szülőnek is van némi sikere, pár mozdulattal meg  lehet mosni a néhány fogacskát. Aztán jön a dackorszak, az étrend színesebbé válása, a családi környezet édességgel kényeztető támogatása és bizony egyre jobban azt tapasztaljuk, hogy nekünk van szükségünk segítségre még a fogmosási rituálé kialakításában is. Kétségbeesésünkben felkutatjuk az összes javaslatot minden felületről, ahonnan csak lehet, jöhetnek a szakvélemények, az anyuka csoportok, a védőnő, a gyerekorvos és sorolhatnánk még a rendelkezésünkre álló forrásokat. Fogorvosként minden esetben azt hangsúlyozom, hogy a rendszeresség és a helyes technika megtanítása a fontos, de szülőként tudom, hogy a pozitív élmény és a játékosság is szükséges a sikerhez vezető úton. Ehhez gyűjtöttünk össze 11 tippet, mindabból, ami nálunk 3 gyereknél bevált.

1. Példamutatás

A gyerekek számára minden területen fontos a példamutatás, ez a fogmosásnál is így van. A szülők, a testvérek vagy más családtagok jó példát mutathatnak a rendszeres és helyes fogmosással. Igazítsuk a fogmosási rutinunkat a gyerek napi rutinjához. Például amíg pancsizik, mi mossunk fogat, hogy lássa ez apának/anyának is „feladat”.

Vigyük magunkkal gyermekünket a fogászati kontrollra. A kontroll rövid, de arra tökéletes, hogy a gyerek is megismerkedjen a fogászati környezettel és a szájápolási rutinnak ezzel a részével is. Kérjük meg a fogorvost, hogy pár percre had üljön be gyermekünk a székbe, mutassa meg az eszközöket, így a félelemnek is elejét vehetjük már gyerekkorban.

2. Játékosság

Tegyük szórakoztatóvá a fogmosást vidám fogkefével, színes fogkrémmel (nálunk ez egyik gyereknél az íz, míg a másiknál a tubuson lévő mesefigura segített), elektromos fogkefével és annak gyerek applikációjával vagy énekeljetek együtt egy fogmosó dalt. Nálunk Gryllus Vilmos Fogmosó dala és a Kicsi Gesztenye Klub Fogmosó is nagy kedvenc.

3. Közös fogmosás

Amíg a gyerek kicsi, támogasd a közös fogmosást. Hagyni kell, hogy először ő próbálkozzon, majd a munkát mi fejezzük be, hogy a fogak tényleg tiszták legyenek. Tudom néha nehéz, de a pozitív megerősítés fontos, jobban építi gyermekünk önállóságát és ügyességét. Természetesen a játékosság itt is dominál, a megmaradt lepedéket le tudjátok ellenőrizni akár ételfestékkel (fültisztítóra felkenve megszínezzük a fogakat) vagy plakk festővel. Próbáljátok ki, hogy magatoknak színezitek meg a lepedéket és mutassátok meg a gyerkőcnek, hogy hogyan lesz szép tiszta a fogatok. 

4. Időzítés

Az alapvető szabály, hogy naponta legalább kétszer, reggel és este mossunk fogat. Szülőként már ismeritek a napi rutin varázserejét, ez a fogmosással is így van. Alakítsatok ki olyan családi rutint, ami mindenkinek a komfort zónájában van: reggeli kakaó után, lefekvés előtt, esti pancsi után. Ha a családnak van napi ütemterv táblája, emeljétek ki a fogmosást. Nagyobbaknál segíthet a napi feladatterv bevezetése és jutalmazása is.

5. Jutalmazás

A pozitív megerősítést már említettem, a jutalom is ennek egyik formája. Persze ügyeljünk arra, hogy ne csak anyagi jutalmak legyenek, hanem dícséretet és bátorítás is. A napi feladattervnél tudjátok jelölni (jutalmazni) az elvégzett „feladatokat”. Tűzzetek ki heti ösztönzést: kedvenc játszótér, bicikliző hely, kiránduló hely.

6. Tudatosság

Beszéljetek arról, hogy miért fontos a fogmosás. Egyszerűen és érthetően magyarázd el neki, hogy a tiszta fogak segítenek megelőzni a fogszuvasodást és más problémákat.

Sokan úgy vélik, hogy a tejfogakkal nem kell annyira foglalkozni. Bizony tévednek. A fogváltás időszaka elhúzódik, a frissen előtörő maradó fogakra a szuvas tejfogak veszélyt jelentenek. Az idő előtt szuvasodás miatt eltávolított tejfogak helye bezárul, így a maradó fogak nem férnek ki. Emiatt a soron kívül elhelyezkedő maradó fogak később fogszabályzásra szorulnak. 

Az első fogászati látogatás meghatározó. Óvodás korban ismerkedjünk meg a fogászattal. A cél, hogy a gyerkőc épp olyan természetesen üljön be a fogorvoshoz, mint a fodrászhoz. 

7. Technika

Igen, tudom, hogy már mindenkinek a könyökén jön ki, hogy a helyes fogmosási technika mennyire fontos. Az alapos fogmosáshoz apró, körkörös mozdulatok és a fogkefe helyes tartása (fogkefe szálak ferdén az íny felé mutatnak 45 fokos szögben) szükséges. A leggyakoribb, hogy amennyire csak lehet, a gyerkőcök rányomják a fogkefét a fogukra és sikálják, mint az őrült. Ez nemhogy nem hatékony, de akár felnőtt korban fognyaki kopáshoz és a fogak érzékenységéhez is vezethet!

8. Megfelelő felszerelés

Mindig a gyermek korának megfelelő és puha sörtéjű fogkefét vásároljunk. Nem is hinnénk, hogy mekkora jelentősége van számukra, hogy ők válasszanak. Minden gyerek más, van, akit a szín, van, akit a rajta lévő mesefigura és olyan is akad, akit a tartó extra kialakítása fog meg. Ugyanez igaz a fogkrémre, de itt is fontos az életkornak megfelelőt választani az optimális fluorid tartalom miatt. Az ultra soft fogkefe tömött sörtéivel jól tisztít, viszont puhasága miatt a fogat nem koptatja. Érdemes a fogkefét 3 havonta, de a sörték szétálltával mindenképp lecserélni. Az „U” alakú fogkefét csak nagyon indokolt esetben próbáljuk ki, ha sehogysem sikerül a gyereket fogmosásra bírni, mert később a fogmosás helyes technikáját rossz beidegződés / mozdulat váltja fel.

9. Felügyelet (ellenőrzés)

Addig, amíg a gyerkőc nem tanulja meg a megfelelő fogmosási technikát, fontos, hogy szülőként segíts neki a művelet végén, kiemelve, hogy a fogínyt és a nyelvet is meg kell tisztítania. Közös fogmosással nem lesz teher a szülő jelenléte. 

10. Higiénia

A szülő rossz szájhigiéniája kihatással lehet a gyermekre. Sok szülőnél látom, hogy a leesett cumit megnyalva oldja meg a kosz helyzetet, csak ezzel a saját szájának flóráját adja át a gyermeknek. Ugyanez a helyzet a közös kanállal való evéssel is. Igen, a szülőség sok kihívás végtelen sorozata.

Ugyancsak fontos teendő a fogkefe 3 havonta való cseréje, mert a felületén elszaporodnak a bacik.

Szerintem sokak számára az sem új, hogy abban esetben, ha azonos helyiségben van a wc és a fogkefe, akkor a wc használat után minden esetben lehajtott deszkával húzzuk le a produktumot. El se hinnénk, hogy az apró vízpermet milyen messzire utazik.

11. Nasi

Tudom, a gyerekek folyamatosan nasiznának. Nem leszek álszent, hogy márpedig legyünk szigorúak és mutassunk példát, igen is csak gyümölcsöt és zöldséget ehetnek….. Nasi időben törekedjünk arra, hogy legyen természetes tisztító is, például alma vagy répa. A cukorkát próbáljuk meg kerülni, akkor inkább a csokit válasszuk (antioxidáns és flavonoid tartalom) mértékkel.

Remélem hasznos volt ez a pár tanács.  

 

Blogunkat Pacienseink kérdései és félelmei ihletik. Azt tapasztaljuk, hogy a kezelésekről kapott információk megnyugtatják a beavatkozás előtt állókat. Ha kérdése merülne fel, keressen minket bizalommal. 

Segíthetünk? Hívjon minket bizalommal! Vagy kérjen visszahívást!

Kérjük, jelölje be a következőket:

3 + 14 =

Várjuk szeretettel

Ne halogassa tovább!

Ajándék konzultáció!

Kérjen időpontot online! Jelezze, hogy honnan hallott rólunk, és jöjjön hozzánk egy fogászati átvizsgálásra. Most ingyenesen!

15585