Melyik a legjobb fogimplantátum?

2023. 07. 06. | Implantáció

melyik_a_legjobb_fogimplantatum_palaszkodental

Sok kérdés érkezik hozzám a páciensektől azzal kapcsolatban, hogy melyik fogimplantátum a legjobb választás foghiány pótlására.
Ebben a blog cikkben ezt a kérdés szeretném körbejárni és segíteni Önöknek, hogy ha fogpótlásra kerül a sor, akkor mikkel érdemes tisztában lenniük.

A fogimplantátumnak különböző típusai léteznek, a páciens egyéni igényeinek és anatómiai sajátosságainak figyelembevételével döntünk mi orvosok a fogimplantátum típusáról. Ez minden esetben az orvos feladata, a páciensnek pedig joga van minden információt és tájékoztatást megkapni.

Titánium fogimplantátumok

A fogászati implantátumok közül a legelterjedtebb típus a titánium fogimplantátum, amely bizonyítottan nagyon hatékony és tartós megoldás. A titánium fogimplantátumok biztonságosak, sok ember számára jó megoldást jelenthetnek a fogpótlásra.

titan_implantatum_palaszkodental

A titánium fogimplantátum előnyei:

 • Biokompatibilitás: A titánium implantátumok biokompatibilis anyagokból készülnek, ami azt jelenti, hogy nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy az immunrendszer elutasítja őket. Ez a beültetés sikeressége szempontjából nagyon fontos tényező.
 • Tartósság: A titánium implantátumok nagyon tartósak és hosszú élettartamúak lehetnek, ezért egy megtérülő befektetés.
 • Rögzítés: A titánium implantátumok a legtöbb esetben erősen rögzülnek a csontban, stabil platformot biztosítanak a fogpótlások számára.
 • Megbízhatóság: A titánium implantátumok már több évtizede használatban vannak, és nagyon jó eredményeket mutatnak a fogászati beültetések során.

Fontosnak tartom ugyanakkor megjegyezni, hogy minden beültetés egyedi, és minden páciensnek más és más szükségletei lehetnek, ezért minden esetben személyre szabott kezelési tervet készítek, hogy a legjobb lehetőséget tudjuk meghatározni az adott helyzetre.

Mikor ne válasszunk titánium fogimplantátumot?

Bár a titánium implantátumok sok páciens esetében nagyon hatékonyan és biztonságosan alkalmazhatóak, bizonyos esetekben lehetnek olyan körülmények, amikor más megoldást kell választani, melyek a következők lehetnek:

 • Allergia: ritkán, de előfordulhat, hogy egy páciens allergiás a titániumra. Ebben az esetben más anyagokból készült implantátumokat kell választani. Erről is bővebben említést teszek lentebb.
 • Fogászati problémák: ha valaki súlyos fogínybetegségben vagy fogágybetegségben szenved, előbb mindenképpen azt a problémát kell kezelni a beültetés előtt.
 • Általános egészségi állapot: bizonyos általános egészségi problémák, például a cukorbetegség, a kemoterápia, vagy a szív- és érrendszeri betegségek, kockázatosabbá tehetik a beültetést. Ezekben az esetekben gyakori, hogy más megoldásokat kell alkalmaznunk.

Milyen más fogimplantátumok léteznek még?

Ma már nem csak titánium implantátumok közül választhatnak a páciensek, ami nagyon jó hír a fém allergiás pácienseknek, ugyanis létezik cirkónium-oxidból készült implantátum is, melyet érzékeny, fém allergiában szenvedő páciensek esetében probléma nélkül, sikeresen alkalmazni lehet.

cirkon_implantatum_palaszkodental

A cirkónium-oxidból készült fogimplantátum előnyei:

 • Esztétikusabb: habár a titánium implantátumokkal is szép, esztétikus eredményt érhetünk el, a cirkónium oxid implantátumok ezt is felülmúlják. A legtermészetesebb eredmény ezzel a fog implantátummal érhető el, ugyanis a cirkónium-oxid kerámia színét a környező fogak és az erre készülő fogpótlás árnyalatához tudjuk igazítani, melynek köszönhetően a lehető legészrevétlenebbül illeszkednek a páciens környező fogaihoz.
 • Biokompatibilitás: a cirkónium-oxid implantátumok is biokompatibilisek, a legtöbb esetben ezt az fog implantátumot a test nem utasítja el.
 • Hipoallergén: a cirkónium-oxid implantátumok hipoallergének, így az allergiás reakciók kockázata nagyon minimális.
 • Korrózióállóság: a cirkónium-oxid implantátumok ellenállóbbak a korrózióra és a kopásra, mint a titánium implantátumok, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig maradnak hatékonyak és stabilak.
 • Átlátszóság: a cirkónium oxid implantátumok átlátszóbbak a röntgensugarak számára, így jobban láthatóvá válnak a környező szövetek és a csontállomány a fogszakorvos számára. Ez a fogbeültetés hosszú távú sikeressége miatt fontos szempont.

Összességében fontosnak tartom megjegyezni, hogy a beültetett fogimplantátumok hatékonysága és tartóssága nem csak az anyagtól, hanem a fogszakorvos helyes beültetési technikájától és a gondos utókezeléstől is függ!

A legjobb fogimplantátum mindig az adott páciens egyéni szükségleteihez és egyéni egészségügyi állapotához leginkább illeszkedő fogimplantátum lesz. Megfelelően képzett és tapasztalt fogorvos segítségével lehetséges csak a legjobb lehetőséget megtalálni konkrét helyzetére.

Amennyiben tudok Önnek segíteni fog hiányának fogimplantátummal történő megoldásában, forduljon hozzám bizalommal! Kifejezetten a fogpótlásokra specializálódott szakorvos vagyok, nap mint nap segítek a hozzám forduló a pácienseknek foghiány esetén. A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinika tudományos munkájából is aktívan kiveszem a részem, mint klinikai szakorvos. Sok év tapasztalatával, emberközpontú hozzáállással és magas színvonalú kezelésekkel várom rendelőmben Budapest budai oldalán, a Millenárissal szemben.

 

dr_palaszko_denes_palaszkodental

Blogunkat Pacienseink kérdései és félelmei ihletik. Azt tapasztaljuk, hogy a kezelésekről kapott információk megnyugtatják a beavatkozás előtt állókat. Ha kérdése merülne fel, keressen minket bizalommal. 

Segíthetünk? Hívjon minket bizalommal! Vagy kérjen visszahívást!

Kérjük, jelölje be a következőket:

9 + 6 =

Várjuk szeretettel

Ne halogassa tovább!

Ajándék konzultáció!

Kérjen időpontot online! Jelezze, hogy honnan hallott rólunk, és jöjjön hozzánk egy fogászati átvizsgálásra. Most ingyenesen!

15585