Dentálhigiénia

fogkő eltávolítás

Nincs sikeres fogorvosi kezelés megfelelő szájhigiéné nélkül! Ezért a legtöbb esetben a szűrővizsgálatot követő első találkozásunk egy dentálhigiéniás időpont keretében történik. A professzionális dentálhigiéniás kezelés lényege, hogy a szájüreg higiéniáját helyreállítsuk olyan módon, ahogy egy egyszerű fogmosással nem lehetséges.

Miért fontos a fogkő eltávolítás?

A fogak felszínén az el nem távolított ételmaradékok egy ragacsos, filmszerű réteget képeznek, melyet lepedéknek nevezünk. A lepedéket fogmosással le tudjuk mosni a fogakról, de a nehezen elérhető területekről, fogközökből gyakran nem kellő hatékonysággal távolítjuk el a lepedéket. Ez a lepedék idővel a nyálban található ásványi anyagokkal keveredve egy szilárd felrakódássá válik a fogakon, főként az ínyszél közelében. Ezt már fogkőnek nevezünk, és nem tudjunk otthoni eszközökkel eltávolítani, ezért professzionális fogkő eltávolítás javasolt.

A fogkő eltávolítás elmulasztásának következményei

A fogkő szivacsos szerkezete egy valóságos hotel a különböző baktériumok számára. A baktériumok életük során olyan anyagokkal árasztják el a környezetüket, amelyek az íny gyulladását okozzák. Az ilyen gyulladt lágyrészeket, ha kezeletlenül hagyjuk, ez egy krónikus gyulladásos gócot képez a szervezetben. Idővel ráadásul a gyulladás továbbterjed mélyebb szövetrétegekbe (fogágybetegség), és a fogak tartószerkezetét betegíti meg.

Ez egyenes út a fogak elvesztéséhez. Először csak pár fog kezd mozogni, végül pedig a többgyökerű fogakat is elveszítheti, arról nem is beszélve, hogy komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. Ezért a fogkő eltávolítása és a jó szájüregi higiénia fenntartása elkerülhetetlen az egészséges rágóapparátus fenntartásához!

A fogkő eltávolítás menete

fogkő eltávolítás

  1. A fogkő eltávolítás során egy ultrahangos műszer segítségével eltávolítjuk a fogfelszínekről. Szükség esetén az ínyszél alatti fogkövet is eltávolítjuk, ehhez általában kéziműszert használunk.
  2. A megtisztított fogak felszíneire egy forgóeszköz (kefe) segítségével polírpasztát viszünk fel, majd körbepolírozzuk vele a fogakat. Ez kellemesen síma fogfelszínt ereményez, amelyen nehezebben tapad meg a lepedék.
  3. A pácienst ellátjuk tanácsokkal, melyek segítenek fejleszteni a fogtisztítási szokásait. Szükség esetén javasolunk számára megfelelő fogkefét, fogkrémet, fogköztisztító eszközt, stb.

GYIK – Pácienseink kérdezték

Fájni fog a fogkő eltávolítás?

A fogkő eltávolítása ultrahangos műszerrel történik rendelőnkben, amely a legtöbb esetben fájdalommentes, bizonyos területeken kellemetlen érzés lehet, pl a fogak nyelv felőli oldalán. Fogínynyulladás esetén érzéstelenítő gél használatával igyekszünk kellemesebbé tenni a kezelést.

Az Ön címe itt megy?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Lehet enni közvetlenül fogkő eltávolítás után?

Igen, fogkő eltávolítás után azonnal lehet enni, amennyiben nem érzéstelenítésben történt a kezelés, ugyanis akkor az érzéstelenítő hatásának megszűnéséig várni kell!
Közvetlenül fogkő eltávolítás után ajánlott puhább, nem túl meleg és nem túl hideg ételeket fogyasztani és kerülni a ropogós, édes fogásokat. 

Mennyi ideig tart a fogkőleszedés?

A fogkőleszedés folyamata kb. 60 perc. Minden esetben törekszünk a lehető legalaposabban eltávolítani a fogakról és az íny alatti területről egyaránt a lerakódott fogkövet. 

Érzékenyek lesznek a fogaim fogkő eltávolítás után?

Normál esetben semmilyen érzékenység nem tapasztalható. Ugyanakkor erős fogkőképződés esetén, amikor az íny alatti területről is el kellett távolítanunk, előfordulhat, hogy érzékenyek lesznek fogai fogkő eltávolítás után, azonban ez csak rövid ideig tart, legfeljebb 2 napig. Ez azért van, mert a fogkő fedte területek újra simák és szabadok lesznek, hideg-meleg ételek fogyasztásakor érzékennyé válhatnak.

Le kell cserélnem a fogkefémet fogkő eltávolítás után?

Fogkő eltávolítás után ajánljuk a fogkefe lecserélést is, célszerű a kezelés időpontját a fogkefe lecseréléséhez időzíteni. Ez azért javasolt, mert egy új fogkefe sörtéi még frissek és puhák, valamint nincsenek rajta a fogkő eltávolítás előtti szájüregében esetlegesen megtelepedett baktériumok.

Kérjen időpontot személyes konzultációra, vagy hívjon minket telefonon! 

Kérjük, jelölje be a következőket:

14 + 1 =

Várjuk szeretettel

Ne halogassa tovább!