Parodontológia

parodontológia

A szájhigiéné fontosságáról nem lehet eleget beszélni! Magyarországon az utóbbi években sokat fejlődött az ezzel kapcsolatos tudatosság, ám sajnos még mindig nem vagyunk jó pozícióban nemzetközi összevetésben. Fontos azonban beszélnünk arról, hogy miért ennyire hangsúlyos ez a terület a megelőzésben, ez pedig egyetlen szóval kifejezve nem más, mint a fogágybetegség.

Mi a parodontológia?

A fogágybetegség egy gyulladásos megbetegedés, mely a fogak tartószerkezetét érinti elsősorban. A kialakulását a nem kielégítő szájhigiénia következtében felrakódott fogkő okozza, ráadásul bizonyos hajlamosító tényezők, mint a stressz, a dohányzás vagy a fogcsikorgatás felgyorsíthatják vagy súlyosbíthatják annak lefolyását.

 

Miért veszélyes a fogágybetegség?

Mivel a betegség a fog tartószerkezetében fejti ki a hatását, ezért az első jelek betudhatók csupán kellemetlen tüneteknek. A fogágybetegség kezdetben a fogíny érzékenységével, annyak szivárgó vérzésével ad jelt magáról, és sok páciens, aki nem tudatos ezekre a jelekre azt gondolhatja, hogy nincs szó komoly problémáról. A fogágybetegség azonban nem gyógyul magától, sőt, idővel súlyosbodik.

Egy ponton túl az íny már nem képes megtapadni a fognyakakon, mélyül a fogak körüli “tasak”, mely fogérzékenységet okoz és tovább könnyíti a fertőzés útját a mélyebb szövetrétegek felé, ahol már az állcsontot is pusztítani kezdi. Ennek következtében elkezdenek meglazulni a fogak. Először csak mozgathatóvá válnak, majd végül akár spontán vagy nagyon enyhe erő hatására ki is hullanak.

További fontos körülmény, hogy az a szervezetben tartósan jelen lévő gyulladás képes más szerveket is megbetegíteni (pl.: bőrproblémák, foltos hajhullás, ízületi gyulladás), és súlyos esetben akár életveszélyes állapotokat is előidézhet, pl.: szívbelhártya-gyulladást.

 

A fogágybetegség kezelése parodontológiával: zárt kürettálás

A zárt kürettálást tekinthetjük egyfajta mélytisztításnak. A fogágybetegség kezelésének első lépése mindig a higiénia helyreállítása, azaz a lepedék és a fogkő teljes körű eltávolítása. A zárt kürettálás abban tér el lényegesen az általános dentálhigiéniai kezeléstől, hogy a fogágybeteg páciens esetén a fogkő felrakódása az íny alatti területeken is jelentős, így a tisztítást itt is el kell végezni, mely nagyfokú precizitást és körültekintést igénylő művelet.

Fontos, hogy a higiénia helyreállításával a gyulladás még nem szűnt meg! Itt a páciens immunrendszerén rengeteg múlik, ezt általában meg is támogatjuk antibiotikumos terápiával.
Emellett a teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen az alapos és rendszeres otthoni fogtisztítás, melyhez minden instrukciót biztosítunk. A gyógyulás enélkül garantáltan nem következik be, azo orvosi utasítások betartása tehát ebben az esetben még az átlagosnál is fontosabb!

Kérjen időpontot személyes konzultációra, vagy hívjon minket telefonon! 

Kérjük, jelölje be a következőket:

1 + 7 =

Várjuk szeretettel

Ne halogassa tovább!