Restauratív beavatkozások

fogtömés

A restauratív fogászati kezelések lényege -ahogy az az idegen szóból következik- a helyreállítás, mégpedig a funkció helyreállítása. Rengeteg ok miatt sérülhet fogaink funkciója (harapás, rágás, hangképzés, stb.), elég csak egy hétköznapi fogszuvasodásra gondolnunk, vagy egy váratlan balesetre, melynek következtében a fogunk eltörik, vagy lepattan belőle egy darabka, de ide tartozhatnak a saverózió miatt károsodott fogak is. Mindezek helyreállítása komplex szemléletet kíván meg, hiszen a funkció és a tartósság mellett figyelembe kell vennünk az esztétikát és a páciens szokásait, életkörülményeit is.

 

Fogtömés, fog élpótlás, fog héjak

A fényre kötő kompozit anyagok a fogorvoslásban igen széles körűen felhasználhatók. Ebből készülnek a fogtömések, melyekkel a fogszuvasodás következtében elvesztett foganyagot pótoljuk, de vékony rétegben a fog ajak felé néző felszínén alkalmazva direkt héjak is készíthetők belőle. A direkt héjakat általában repedt vagy lepattant fogak esztétikai helyreállításakor szoktuk javasolni. A kompozit anyagok tetszőlegesen alakíthatók, hogy a helyreállított fogak megtévesztésig élethű külleműek legyenek, és hogy megfelelően alakíthassuk ki a rágófelületek érintkezését.

 

Fog korona, fog héj, fogbetét

A restaurációk másik nagy csoportjába azok a megoldások tartoznak, melyekhez szükséges bevonnunk fogtechnikai partnerünket is. Ebben az esetben a fogműhöz a rendelőben a fogat előkészítjük, majd lenyomatot veszünk róla, annak elkészítése már a fogtechnikában történik. Az elkészült munkákat fogászati cement segítségével rögzítjük, mely egy igen erős adhezív anyag.

Fog koronát tipikusan nagy mértékben károsodott vagy gyökérkezelt fogakra készítünk, hogy megóvhassuk azok szerkezetét a későbbi behatásoktól.

A fogtechnikai betétek olyan esetekben nyújtanak tökéletes megoldást, amikor már jelentős mennyiségű foganyag veszett el, ám nem szükséges a teljes fog beborítása koronával. Egyfajta köztes megoldás egy fogtömés és egy korona között, mely tökéletesen helyreállítja a fog esztétikáját és funkcióját.

Fog héjakat elsősorban esztétikai célból készítünk. Segítségükkel a fogak színén, formáján és méretén is tudunk hangolni, hogy a végeredmény egy egységesebb küllemű, a páciens számára önbizalmat adó mosoly legyen.

Kérjen időpontot személyes konzultációra, vagy hívjon minket telefonon! 

Kérjük, jelölje be a következőket:

8 + 9 =

Várjuk szeretettel

Ne halogassa tovább!