Szájsebészeti műtétek

szájsebészet

Egy fogorvosi rendelő szolgáltatási palettája nem teljes szájsebészeti beavatkozások nélkül, melyek igen sok esetben az egyetlen megoldást jelentik. Rendelőnkben a szájsebészeti műtétek célja, hogy segítségükkel lehetővé tegyük rögzített (vagy hibrid) fogpótlások készítését olyan páciensek számára, akiknél ez egyébként nem volna lehetséges.

 

Csontregenerációs szájsebészeti beavatkozások

Az emberi szervezet, mint minden élő organizmus törekszik arra, hogy fennmaradása “gazdaságos” legyen. Más szavakkal: a test hajlamos leállítani vagy mérsékelni olyan folyamatokat, melyeket nem lát szükségesnek. Ha elveszítünk egy vagy több fogat, akkor az állcsont, melyben egykor a foggyökerek voltak, “magára marad”, foggyökerek híján ugyanis már semmi sem közvetíti feléjük a rágóerőket, így fenntartása fölöslegessé, “gazdaságtalanná” válik.

Fogvesztést követően hosszabb-rövidebb idő alatt, de szinte biztosan elindul az állcsontok fokozatos leépülése minden dimenzióban: veszítenek magasságukból és elvékonyodnak.

Ha páciensünk rögzített fogpótlást szeretne, és nem állnak a rendelkezésünkre saját fogak egy hídpótlás elkészítéséhez, kizárólag implantátumos megoldásban tudunk gondolkodni. Ha azonban az implantátumok beültetéséhez sem áll rendelkezésre a kellő magasságú és vastagságú csont, mindenképpen csontregenerációs megoldást kell találnunk ennek helyreállítására.

 

Csontpótló szájsebészeti beavatkozás

Az állcsontok regenerációjára többféle megoldás is létezik. Lehetséges például csontblokkot átültetni az állcsont vagy a test egy másik területéről, ez azonban általában járóbeteg ellátás keretében nem valósítható meg, így ilyen esetekben pácienseinket a Semmelweis Egyetem klinikájára irányítjuk.

A legtöbb esetben azonban a csontveszteség ambulánsan végezhető rutineljárásokkal is orvosolható. Ehhez mindenképpen szükségünk van a graft anyagra, mely lehet szintetikus, vagy állati eredetű is, melyeket steril granulátum formájában szerezzük be az erre szakosodott gyártótól/forgalmazótól. A csontpótló anyagot a kezelendő területre juttatjuk (ehhez az ínyen szükséges bemetszést ejteni, hogy az alatta lévő csonthoz hozzáférhessünk.) A csontpótló granulátummal ellátott műtéti területet szükség esetén speciális membránnal zárjuk le.

Még modernebb eljárásnak számít hogy a pácienstől levett saját vérből egy olyan vérkészítményt készítünk rendelőnkben, amelynek a szervezetbe való visszahelyezése még természetesebb regenerációs folyamatokat indít be. Ezen csontpótló beavatkozások után néhány hónap szükséges ahhoz, hogy a területen a csontképződés végbemenjen, ezt követően már biztonsággal behelyezhetők az implantátumok. Egyes esetekben az implantáció és a csontpótlás egy ülésben is megtörténhet.

 

Arcüreg-emelés szájsebészeti beavatkozás

A csontpótlások speciális esete az, amikor a felső állcsonton, az arcüregek alatti területre tervezünk implantátumokat ültetni. Ez a csont ugyanúgy elvékonyodhat, mint bármely más területé, azonban komplexebb megoldásokat igényel. Ha a szájüreget az arcüregtől csupán néhány miliméternyi csont választja el, akkor a megvastagításhoz az arcüreg alapjára szükséges a csontpótló anyagot bejuttatni. Ezt a beavatkozást is ambulánsan, helyi érzéstelenítésben végezzük. Az arcüreget belülről bélelő membránt az arcüreg alapjáról óvatosan leválasztjuk, és alá töltjük a graft anyagot, így a gyógyulási idő végére kellő vastagságú csontot kapunk, így már semmi nem állhat az implantáció útjába!

GYIK – Pácienseink kérdezték

Milyen esetben van szükség csontpótlásra?

A csontpótlás fog implantátum beültetés előtt bizonyos esetekben szükséges. Az implantátumok helye az állcsontban van, ezért a csont minősége és mennyisége kulcsfontosságú a sikeres beültetéshez. Ha a csont nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű, akkor a beültetés nem lesz stabil, az implantátum nem tud megfelelően integrálódni az állcsontba. Ebben az esetben van szükség csontpótlásra.
A csontpótlás szükséges lehet az alábbi esetekben:
Fogvesztés vagy trauma következtében kialakult csontvesztés.
Foghiány vagy hiányzó fogak miatt kialakult csontvesztés.
Csontritkulás miatt kialakult csontvesztés.
Rendellenes állcsont-forma miatt kialakult csontvesztés.

Mennyi ideig tart egy csontpótló műtét?

A csontpótló műtét ideje nagyban függ a műtét típusától, a beavatkozás terjedelmétől és az egyéni körülményektől. A csontpótló műtétek egy órától akár több óráig is eltarthatnak. A műtét pontos időtartartamát az egyéni kezelési terv összeállítását követően tudjuk megmondani. Nagyon fontos számunkra, hogy megfelelően mindenről tájékoztassuk pácienseinket, így biztos lehet benne, hogy minden részletről tudni fog, ne féljen kérdéseket feltenni, ha további információkra van szüksége a kezelésével kapcsolatban!

Az arcüreg-emelés után hosszú a gyógyulási idő?

Az arcüreg-emelés után a teljes gyógyulási idő kb. 6 hónap. Ez az időtartam azonban változó lehet, és függ a beteg egyedi egészségi állapotától, az arcüreg-emelési eljárás módjától és a beültetendő implantátum típusától is.

Fájdalmas a csontpótlás?

A csontpótlás egy sebészeti beavatkozás, amelyet minden esetben helyi érzéstelenítésben végzünk. Az érzéstelenítésnek köszönhetően Ön a műtét alatt a lehető legkevesebb kellemetlenségnek lesz kitéve.
Mint minden műtéti beavatkozás után, ebben az esetben is tapasztalhat némi fájdalmat, duzzanatot, érzékenységet az érintett területen. Ezek a tünetek azonban átmenetiek, fájdalomcsillapítókkal és jeges borogatással gyorsan enyhíthetőek.

Milyen esetben van szükség arcüreg-emelésre?

Az arcüreg-emelés (sinus-lift) akkor szükséges, ha a beültetni tervezett implantátum helye a felső állcsontban, az arcüreg alatt helyezkedik el és ha a rendelkezésre álló állcsont nem megfelelő vastagságú vagy magasságú az implantátum beültetéséhez. Az arcüreg-emelés egy sebészeti eljárás, melyet minden esetben helyi érzéstelenítésben végzünk.

Kérjen időpontot személyes konzultációra, vagy hívjon minket telefonon! 

Kérjük, jelölje be a következőket:

13 + 4 =

Várjuk szeretettel

Ne halogassa tovább!