Fémmentes fogpótlás – Miért jobb, mint a hagyományos?

2023. 04. 21. | Fogpótlások

fémmentes fogpótlás

A fémmentes fogpótlások, más néven cirkon vagy kerámia anyagból készült fogpótlások a ma elérhető legszebb és legtartósabb megoldást nyújtják hiányzó, letört, esztétikailag és szerkezetileg sérült fogak helyreállítására, hosszú távú megőrzésére. Sokan nem tudják milyen előnyökkel jár a fémmentes fogpótlások alkalmazása szemben a hagyományos fémkerámia fogpótlásokkal, ezért összegyűjtöttem a legfontosabb szempontokat, melyek az Ön segítségére lehetnek a kezelési terv megbeszélését követő döntéshozatalban.

A fémmentes fogpótlás előnyei

Esztétikusabb

Az egyik legjelentősebb előnye a fémmentes fogpótlásoknak, hogy sokkal természetesebb és esztétikusabb eredményt érhetünk el velük, mint a fémkerámia fogpótlásokkal. Ez főleg a front fogak esetében nagyon fontos szempont, ugyanis jellemzően a metszőfogak helyreállítása a legnagyobb kihívás az orvosok és a fogtechnikusok számára egyaránt. 

Cirkon kerámia fogpótlások készítésekor már a fogpótlás alapja, a váz is a fogak színével megegyező árnyalatban készül el, ami lehetővé teszi, hogy a saját fogainak színét és tulajdonságait a lehető leginkább le tudjuk másolni és csak Ön tudjon róla, hogy fogpótlásnak köszönhetően lett gyönyörű a mosolya. Ez amellett, hogy nagyon szép, rendkívül strapabíró is. 

Préskerámia esetén a fogak még élethűbb színben készülnek el. Ennek egyetlen hátránya, hogy picit érzékenyebb a mechanikai hatásokra (magra, dióhéjra harapva lepattanthat)

Biokompatibilis

A fémmentes (cirkon kerámia és préskerámia) fogpótlások hipoallergének és biokompatibilisek, szövetbarát anyagokból készülnek, így a fémallergiás páciensek számára, akiknek a szervezete nem képes befogadni a legtisztább fémből készült fogpótlásokat sem, nem kérdés, hogy fémmentes megoldást válasszunk-e. Emellett a fémmentes fogpótlások baktériumokkal szembeni védekezőképessége is erősebb.

Időtállóbb

A fémmentes fogpótlások a legtöbb esetben hosszú távon ellenállóbbak, mint a fém alapú fogpótlások. A fémkerámia fogpótlás alapja a fém váz, melyre kerámia leplezés kerül és ez a fém váz idővel (természetesen több tíz évre kell gondolni) elhasználódhat, korrodálódhat ami gyulladást okozhat a szervezetben és a fogpótlást környező szövetekben is. 

Fontos azonban megemlítenem, hogy sok páciens esetében a fémkerámia fogpótlás is tökéletes és hosszú távú megoldás lehet, a kulcs a minőségi alapanyagok használatában valamint a fogorvos és fogtechnikus közös munkájának precizitásában rejlik!

Milyen esetekben nem ajánlott a fémmentes fogpótlás?

Fémmentes fogpótlás

Minden esetben elengedhetetlen a konzultáció kezelőorvosával, mely során pontosan feltárjuk fogászati problémáját, fogai, de akár teljes szervezetének állapotát, ugyanis ezek fogják meghatározni, hogy az Ön számára milyen fogpótlás a legideálisabb választás.

Ha mégis össze kellene foglalnom milyen esetekben megfontolandó fémmentes fogpótlást választani, azok a következőek:

Erős harapás esetén

Nem vagyunk egyformák, igaz ez a fogainkra és a harapásunk erősségére, tulajdonságaira is. Nagyon fontos szempont a harapás és rágási tulajdonságok megfigyelése is a tökéletes fogpótlás kiválasztásakor, melyet a kezelőorvos szakértelmére kell bíznia! Amennyiben Önnek nagyon erős a harapása, úgy a fémkerámia fogpótlások bizonyulnak ideálisabb megoldásnak, ugyanis a fém jobban tűri a folyamatos, extrém terhelést.

Szűkebb költségkeret esetén

A fémmentes fogpótlások ára kiemelkedően jó tulajdonságaik miatt magasabb, mint a fémkerámia fogpótlásoké, így amennyiben Önnek a fogpótlás ára döntő szempont, úgy az utóbbi megoldással is adott a lehetőség fogainak sikeres helyreállítására!

Erős fogcsikorgatás esetén

Erősen kopott fogak esetében például, melyet a rendszeres fogcsikorgatás, fogszorítás okoz szintén tartogat némi kockázatot a fémmentes fogpótlások alkalmazása, ezt az extrém helyzetet egy fémkerámia fogpótlás jobban viseli. Nagyon fontos a kiváltó ok, tehát a fogcsikorgatás ellen is cselekedni pl. éjszakai fogvédő sínnel, nem kizárt még ebben a helyzetben sem a fémmentes megoldás, ez mindenkinél egyéni. Ezt mindenképp megbeszéljük és közösen választunk a lehetséges alternatíválk közül.  

Fémmentes fogpótlás fémallergia esetén?

Ahogy korábban is említettem, határozottan a fémallergiás páciensek igényeire válaszolva születtek meg a fémmentes fogpótlások, így ha Önnél is fennáll ez a reakció, úgy mindenképpen fémmentes megoldásban kell gondolkodni, tehát cirkon kerámia, préskerámia, valamint a fog állapotától függően indirekt porcelán héj alkalmazásában.

Tavaszi mosolymegújító ajánlatunkban most minden fémmentes fogpótlásra 25% kedvezményt biztosítunk, éljen ezzel a rendkívüli lehetőséggel és jelentkezzen be még ma konzultációra!

A Palaszkó Dental fogászati rendelőben kellemes környezetben és hangulatban zajlanak a kezelések, tervezhető határidőkkel dolgozunk, már a kezelési terv összeállításakor láthatóvá válik az Ön számára is a teljes kezelés folyamata.

Minden problémára igyekszünk megoldást kínálni és hosszú időn át jól működő, megbízható munkát adunk ki a kezünkből! Sok szeretettel és nagy szakértelemmel várjuk Önt a Millenárissal szemben, ha szeretné végre maga mögött hagyni régóta fennálló fogászati problémáit és az emiatt kialakult gátlásait!

cirkón kerámia fogpótlás akció

Blogunkat Pacienseink kérdései és félelmei ihletik. Azt tapasztaljuk, hogy a kezelésekről kapott információk megnyugtatják a beavatkozás előtt állókat. Ha kérdése merülne fel, keressen minket bizalommal. 

Segíthetünk? Hívjon minket bizalommal! Vagy kérjen visszahívást!

Kérjük, jelölje be a következőket:

15 + 10 =

Várjuk szeretettel

Ne halogassa tovább!

Ajándék konzultáció!

Kérjen időpontot online! Jelezze, hogy honnan hallott rólunk, és jöjjön hozzánk egy fogászati átvizsgálásra. Most ingyenesen!

15585