Fogpótlások

fogpótlás

Néha sajnos minden törekvésünk ellenére sem lehet elkerülni a fogeltávolítást. Ebben az esetben fontos, hogy a fog pótlására is rendelkezzünk tervvel! A foghiány ugyanis közel sem csak esztétikai probléma. Hiányos fogazattal a táplálék megrágása kihívást jelenthet, az elégtelenül megrágott falatok pedig emésztőrendszeri problémák kialakulását is előmozdíthatják.

Ezért fontos a fogpótlás

A megmaradt fogak könnyen túlterhelődhetnek, ideális pozíciójukból kimozdulhatnak tartósan fennálló foghiány esetén. Mindezeket megelőzhetjük, ha a páciensünk igényeinek, adottságainak és életmódjának megfelelő fogpótlást tervezünk.

Hagyományos és fémmentes fogpótlás – hidak

Ha a szájban maradtak még stabil fogak, ideális esetben ezeket felhasználhatjuk egy fogpótlás elhorgonyzásához. Ilyenkor mindig a foghiánnyal szomszédos fogakat vonjuk be a pótlásba. Ez azt jelenti, hogy a fog koronai részét preparáljuk, azaz olyan formájúra csiszoljuk, hogy arra később sapka szerűen rá lehessen illeszteni a mesterséges fogművet.

Az ilyen fajta fogpótlásokat hidaknak nevezzük. Különösen előnyös tulajdonságuk, hogy ezek a pótlások rögzítettek, nem mozdulnak el, kizárólag szakember távolíthatja el őket a helyükről. A hagyományos eljárással előállított hidak egy öntött fémvázra rétegzett kerámiából készülnek, de az utóbbi 10-15 évben már népszerűbbé váltak a fémmentes cirkónium vázzal, vagy teljes egészében préselt kerámiából készített hidak, mégpedig kitűnő esztétikai adottságaik miatt.

 

Kivehető teljes fogpótlás – fogsorok

A kivehető fogpótlások mellett mindenek előtt a kedvező ár, valamint az, hogy nagyon kevés kivétellel bárki számára elkészíthetők. Ha már nincsenek stabil fogak (rögzítési pontok) a szájban, vagy ha a hosszan fennálló foghiány miatt az állcsontgerinc csontállományából jelentős mennyiség elveszett az évek során, rögzített fogpótlás készítésére már gyakran nincs lehetőség vagy csak komplex többletbeavatkozások, csontregenerációs műtéteket követően – ez pedig értelemszerűen számos páciens számára nem vonzó megoldás. Ilyenkor jó szolgálatot tesznek a kivehető fogsorok, melyek esztétikus megjelenésűek, segítenek a foghiány miatt beesett orcák sziluettjét helyreállítani, ezáltal fiatalosabb megjelenést kölcsönözni a fogsort viselő páciensnek. A fogsorviselést és a fogsor gondozását kezdetben ugyan tanulni kell, de a hozzászokást követően képesek megfelelő életminőséget biztosítani tulajdonosuknak.

 

Implantátumos fogpótlások

A jelenleg elérhető fogpótlások közül az implantátummal megtámasztott megoldások mellett szól a legtöbb érv. Egyfelől a tartósságuk páratlan – megfelelő karbantartás és rendszeres ellenőrzések mellett ez több évtized is lehet. Másfelől az implantátumos fogpótlások másolják legjobban a fogazat természetes szerkezetét, azaz nem csak a látható részt pótolják, hanem a foggyökeret is, mely segít megóvni az állcsontot az egyébként elkerülhetetlen leépüléstől. Akár szóló foghiányokat is pótolhatunk implantátummal olyan módon, hogy a szomszédos fogakat nem kell hozzá lecsiszolni. Az implantátumok olyan stabilitást kölcsönöznek a mesterséges fogműveknek, amely más módon nem érhető el, tehát soha nem kell aggódni a pótlás elmozdulása, kiesése miatt! És végül, de nem utolsósorban az esztétikai tulajdonságaik is kiválóak, az így készített fogpótlások kifogástalanul élethű külleme segít helyreállítani a foghiány miatt sérült önbizalmat is.

GYIK – Pácienseink kérdezték

Mennyi idő alatt készül el a rögzített fogpótlásom?

A fémmentes fogpótlások elkészítési ideje függ a páciens fogászati állapotától, valamint a fogpótlás mennyiségétől is. Egy fémmentes korona elkészítési ideje normál körülmények között a konzultációt követően kb. 1 hét.

Kivehető fogpótlás bárkinek elkészíthető?

Nagyon kevés kivétellel bárkinek készíthető kivehető fogpótlás. Ez a legkedvezőbb áron elérhető, gyors megoldás azok számára, akik legtöbb vagy összes fogukat elveszítették.

Miért válasszam a fémmentes fogpótlást?

Mindenképpen fémmentes fogpótlást válasszon, amennyiben Önnek fémallergiája van, valamint ha időtálló, szövetbarát, esztétikai szempontból is tökéletes megoldást keres.

A fog implantáció tartós megoldás foghiány esetén?

A megfelelően beültetett és minőségi alapanyagból készült fog implantátumok akár életreszóló megoldást nyújtanak foghiány esetén. Amennyiben Ön alkalmas implantátum beültetésére és kiemelten ügyel a szájhigiéniájára, rendszeres részt vesz fogászati kontrollvizsgálatokon, úgy a fog implantátum hosszú távra tökéletes választás.

Kérjen időpontot személyes konzultációra, vagy hívjon minket telefonon! 

Kérjük, jelölje be a következőket:

15 + 2 =

Várjuk szeretettel

Ne halogassa tovább!