A szűrővizsgálat és a fogkőleszedés fontossága

2023. 08. 21. | Dentálhigiénia, Fogászati szűrővizsgálat

ultrahangos_fogkoleszedes

Fogászati kezelésekre járni nem olcsó, főleg, ha komolyabb és összetett beavatkozásra van szükség. A fogpótlások áráról nem is beszélve. Egyetért?
Akkor olvasson tovább, mert az alábbi blogcikkben megmutatjuk hogyan tudja a költséges fogászati kezeléseket elkerülni.

A fogászatban a legkifizetődőbb a megelőzés, melynek egyik leghatékonyabb eszköze a rendszeres ultrahangos fogkőleszedés (szakmai nyelven ultrahangos fogkőeltávolítás) és a megfelelő fogápolási rutin elsajátítása.

Ultrahangos fogkőleszedés – miért van rá szükség?

A rendszeres ultrahangos fogkőleszedés fontos része a megfelelő szájápolásnak, valamint a fogak és az íny egészségének. A fogkőképződés természetes folyamat, de ha nem távolítják el időben, számos problémát okozhat a szájüregben:

  • Gyulladás és ínybetegségek kialakulása: A lerakódott fogkő nagyban hozzájárul a fogínygyulladás kialakulásához, amelyet gingivitisnek nevezünk. A gingivitis tünetei: az íny pirossá, duzzadttá és érzékennyé válik, gyakran vérzés is jelentkezik fogmosás vagy fogselyem használata során.
  • Fogágybetegség: A fogkő hosszú távú jelenléte a fogakon és a fogínyben súlyosabb fogágybetegségek, pl. parodontitis kialakulását eredményezheti. A parodontitis az állkapocs csontjainak és a fogak körül lévő szöveteknek a gyulladását eredményezi, ami hosszú távon a fogak elvesztéséhez vezethet. Tünetei: meglazult fogak, vörös, duzzadt íny.
  • A fogak és a fogpótlások egészségének romlása: A fogkő lerakódása nagy mértékben növeli a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, valamint a fogpótlások élettartamát is lerövidítheti, ugyanis a fogpótlások alatt meglévő fogak egészségére is negatív hatással van. Tünetei: fogfájás, duzzadt íny, lyuk a fogban.

Mikortól érdemes járni ultrahangos fogkőleszedésre?

ultrahangos_fogkoleszedes

Nem ritka sajnos, hogy már a gyerekeknél is előfordul fogkő a fogakon, amit nagyon fontos eltávolítani a fogak egészségének érdekében. A gyerekek fogmosási rutinját egészen kamaszkorig ajánlott rendszeresen ellenőrizni a szülőknek, ugyanis időbe telik, mire a gyerekek megtanulják az alapos fogmosási technikát.

Rendszeres fogászati szűréseken való részvétellel mi is sokat tudunk segíteni abban, hogy minél előbb megtanulják a gyerekek a helyes fogápolást, valamint időben felfedezzük a fogszuvasodás korai jeleit.
Fogászati szűrésre már 4-5 éves kortól érdemes rendszeresen elvinni a gyereket is, amelyre rendelőnkben idén szeptemberben is lehetőség adódik. Kövessék a facebook oldalamat, ott értesülhetnek róla a leghamarabb!

Felnőttek esetében is félévente javasolt a fogorvosi látogatás, akkor is ha nincs panasza!

Ultrahangos fogkőleszedés fogínygyulladás esetén is lehetséges?

Fogínygyulladás esetén nemcsak lehetséges, de kötelező a fogkő alapos eltávolítása rendszeres időközönként. A gyakoriság a fogínygyulladás mértékétől és egyéni adottságoktól függően lehet akár 3 havonta is.

Fontos! Fogínygyulladás esetén az íny érzékeny és fájdalmas, ezért a kezelést helyi érzéstelenítésben végezzük! A fogínygyulladás nem játék, a problémát minél előbb kezelni kell, mert hosszú távon a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Fogat mosni mindenki tud – vagy mégsem?

A tapasztalatok alapján sajnos nem. A szájhigiénés tanácsadás ma még kevésbé ismert szolgáltatás itthon, pedig nagyon nagy szükség van rá! Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha az alap helyes fogápolási rutin megvan, akkor szinte minden fogászati probléma elkerülhető, megelőzhető rendszeres fogorvosi kontroll kiegészítésével. Ha szeretne megtanulni helyesen fogat mosni, forduljon hozzánk bizalommal! Örömmel segítünk és megmutatjuk a fogápolás összes csínját-bínját.

Véleményünk szerint egy fogászat feladata nemcsak a fogak gyógyítása, de a fogak egészségének megőrzése is, ezért rendszeresen tartunk szűrőnapokat rendelőnkben. Így lesz ez most szeptemberben is, ahová a család minden tagját várjuk szeretettel!

Bővebb információért kattintson az alábbi képre és kövesse facebook oldalunkat is, ahol minden információt megtalál a részvétellel kapcsolatban.

ultrahangos_fogkoleszedes_szuronap_palaszko_dental

Blogunkat Pacienseink kérdései és félelmei ihletik. Azt tapasztaljuk, hogy a kezelésekről kapott információk megnyugtatják a beavatkozás előtt állókat. Ha kérdése merülne fel, keressen minket bizalommal. 

Segíthetünk? Hívjon minket bizalommal! Vagy kérjen visszahívást!

Kérjük, jelölje be a következőket:

6 + 14 =

Várjuk szeretettel

Ne halogassa tovább!

Ajándék konzultáció!

Kérjen időpontot online! Jelezze, hogy honnan hallott rólunk, és jöjjön hozzánk egy fogászati átvizsgálásra. Most ingyenesen!

15585