Kialakulhat-e fogkő gyermekkorban?

2023. 09. 20. | Dentálhigiénia, Gyermekfogászat

fogko gyermekkorban is kialakulhat palaszko

Ki bizony. Amennyiben nem rendszeres és megfelelően alapos a fogmosás, úgy sajnos kialakulhat fogkő gyermekkorban is.
Sok szülő a rengeteg teendő mellett nem feltétlenül gondol arra, hogy a gyermeknek is szükséges lehet a dentálhigiéniai kezelés, pedig nagyon fontos a tejfogakról is rendszeresen eltávolítani a fogkövet. Az esetek nagy százalékában a lerakódott fogkő felelős a tejfogak gyors szuvasodásáért, súlyosabb esetben pedig idő előtti kihullásukért.

A fogkő kialakulása gyermekkorban is megelőzhető!

Néhány egyszerű lépés betartásával megelőzhető a dentálhigiénikai kezelés szükségessége és így a tejfogak romlása, korai elvesztése is. Összeszedtük, melyek ezek:

 1. Alap szabály, hogy legalább 8-9 éves korig a szülő ellenőrizze le a gyermek fogait fogmosás után, és ha szükséges, mossa meg ő is a gyermek fogait újra! Teljesen normális, hogy a gyermekek kamasz korukig még nem képesek maradéktalanul megtisztítani a fogaikat és ezért felügyeletre, segítségre szorulnak ezen a téren is.
  🙂Ha van rá lehetőség, akkor minél többször legyen a fogmosás egy közös „program”, mely során észrevétlenül átadhatja gyermekének a helyes fogmosás technikáját.
 2. Nagyon fontos, hogy a gyermekek fogainak tisztításához is puha sörtéjű fogkefét válasszanak, amivel a fogínyt is kíméletesen meg tudják tisztítani anélkül, hogy fájdalmat vagy kárt okoznának benne. A fogíny ápolása is alapvető fontosságú a fogak megtartása és egészségnek megőrzése érdekében.
 3. Naponta minimum 2 alkalommal minden gyerek mosson fogat! Említettük a rendszeresség fontosságát, tehát hangsúlyozzunk, hogy ne maradjon ki a fogmosás se reggel, se este!
  ❗Fogmosás után már mindenképpen kerüljék a cukros italok, pl. esti kakaó itatását, mert nagyon rossz hatással vannak a teljes szájüregre. Javasoljuk ezek fogyasztását napközben is minimalizálni, hogy később se legyenek a gyermekek ráfüggve a cukros üdítőkre.Mutatunk néhány esetet is, amelyek szemléltetik, hogy mikor kell mindenképpen fogorvoshoz, dentálhigiénikushoz fordulni:
  fogko_gyermekkorban_lerakodott_fogko_palaszko_dental
  fogko_gyermekkorban_sotet_elszinezodes

  Kialakult fogkő és sötét elszíneződések esetén gyermekkorban is tudunk Önöknek segíteni. A legmodernebb, ultrahangos módszerrel kíméletesen távolítjuk el a gyermekek fogairól a lerakódásokat, elszíneződéseket.

  Rendelőnk nyugodt, családias hangulatú. Igyekeztünk teljes mértékben úgy kialakítani a kezelőhelyiségeket is, hogy a gyermekek számára is barátságos hangulata legyen. A kezelés fájdalommentesen és viszonylag gyorsan (ez természetesen gyermek függő), kb. 30 perc alatt lezajlik. Forduljanak hozzánk bizalommal!

  szajapolas_tudnivalok_palaszko_dental

  Blogunkat Pacienseink kérdései és félelmei ihletik. Azt tapasztaljuk, hogy a kezelésekről kapott információk megnyugtatják a beavatkozás előtt állókat. Ha kérdése merülne fel, keressen minket bizalommal. 

  Segíthetünk? Hívjon minket bizalommal! Vagy kérjen visszahívást!

  Kérjük, jelölje be a következőket:

  9 + 8 =

  Várjuk szeretettel

  Ne halogassa tovább!

  Ajándék konzultáció!

  Kérjen időpontot online! Jelezze, hogy honnan hallott rólunk, és jöjjön hozzánk egy fogászati átvizsgálásra. Most ingyenesen!

  15585